Dieta de curatare a ficatului

Asa cum este important sa includem alimente benefice pentru ficat, trebuie sa le evitam si pe cele care ii pot impiedica activitatea sau ii pot impiedica functiile purificatoare.

Astazi va vom prezenta o dieta purificatoare pentru ficat. Acest organ este implicat in metabolismul si detoxifierea organismului. In cazul in care nu functioneaza corespunzator, ati putea suferi probleme care v-ar afecta sanatatea si calitatea vietii.

Este important sa aveti grija de organism in general si de ficat in special. Pentru a-i garanta functia, este necesar sa se ofere alimente care produc un efect antioxidant si antiinflamator. De asemenea, este esential sa fii atent la substantele care te pot pune in pericol, precum alcoolul sau zaharurile simple.

Mai jos va spunem toate detaliile dietei purificatoare pentru a avea grija de acest organ.

Care este functia ficatului?

Ficatul este un organ care se afla sub cutia toracica si abdomen. Este foarte important pentru organism deoarece este responsabil pentru indeplinirea mai multor sarcini.

Functia sa principala este eliminarea substantelor care pot fi nocive pentru organism (medicamente, droguri sau alcool) si a deseurilor si reziduurilor din organism (cum ar fi unii hormoni).

Prin urmare, functionarea proasta a acestui organ a fost legata de problemele de acnee si sindromul premenstrual dureros.

Nivelurile de zahar din sange sunt echilibrate de ficat. Cand functia sa esueaza, nu poate fi mentinuta la niveluri adecvate si poate aparea diabetul de tip 2 (in cazuri severe).

O alta dintre functiile acestui organ este secretia de bila care ajuta la absorbtia grasimilor la nivel intestinal. De asemenea, favorizeaza eliminarea colesterolului si participa la digestie.  

De asemenea, este responsabil pentru sintetizarea proteinelor si stocarea glucozei (sub forma de glicogen) si a vitaminelor A, E, D si K. De asemenea, participa la coagularea sangelui si la functionarea normala a sistemului imunitar.

De ce este necesar sa aveti grija de ficat?

Dupa cum tocmai s-a explicat, ficatul este un organ care este responsabil pentru indeplinirea unor functii multiple si de anvergura. Din acest motiv, este necesar sa va asigurati ca functioneaza corect si sa evitati tot ceea ce ii este daunator.

In multe ocazii, o problema hepatica poate sa nu dea nastere unor semne sau simptome usor de recunoscut. Dar atunci cand apar unele boli (ciroza, ficatul gras sau hepatita de exemplu) functia acesteia este clar afectata si pot aparea probleme de sanatate mai grave.

In acelasi mod in care tinem cont de modul in care stilul de viata afecteaza sistemul cardiovascular, rinichii sau creierul; ar trebui sa facem acelasi lucru cu ficatul.

Acest lucru se intampla prin evitarea contactului cu potentialul sau toxic pe cat posibil (alcool, tutun, medicamente, produse chimice etc.) si furnizarea de alimente si nutrienti care il protejeaza.

Consumul de alcool si zaharuri simple sunt obiceiurile care afecteaza cel mai mult sanatatea ficatului. Dupa cum se precizeaza intr-un studiu publicat in World Journal of Gastroenterology , consumul regulat de alcool este asociat cu dezvoltarea bolilor hepatice care ii pot conditiona functia.

Dieta este, asadar, una dintre principalele recuzite in care trebuie sustinut un stil de viata sanatos pentru ficat. Mai jos descoperim care sunt principalele sale caracteristici.

Dieta de curatare a ficatului

Exista multe alimente care pot fi incluse in dieta pentru a imbunatati sanatatea ficatului.

Dupa cum a subliniat Institutul National de Diabet, Boli Digestive si de Rinichi din Statele Unite, este posibila prevenirea celor mai frecvente afectiuni hepatice printr-o dieta sanatoasa, cu portii adecvate si insotita de alte masuri adecvate.

legume verzi

Radicalii liberi sunt unul dintre compusii care sunt daunatori pentru ficat. Din acest motiv , asigurarea legumelor cu un continut ridicat de antioxidanti este cruciala in protectia acestora.  

In plus, aceste legume contin fibre, vitamine si alti nutrienti foarte pozitivi. Cele mai bune sunt spanacul, broccoli, varza de Bruxelles, varza, anghinarea, varza rosie, conopida, cresonul etc. 

Fructe

Ca si in cazul legumelor, fructele sunt alimente foarte sanatoase in general si nu pot lipsi dintr-o dieta de protectie a ficatului. 

Oricare dintre ele este sanatos si varietatea este intotdeauna de dorit pentru a oferi un numar mai mare de compusi de protectie. Citricele, fructele de padure (capsuni, afine sau zmeura) si strugurii prezinta un interes deosebit.

Ulei de masline

Uleiul de masline pentru gatit si pentru dressing este una dintre cele mai bune grasimi pentru ficat. Mai ales atunci cand utilizarea sa inlocuieste unele surse mai putin recomandabile de grasimi saturate si hidrogenate.

Desi este poate pozitiv sa-i mentinem consumul in cantitati moderate, nu trebuie sa uitam ca si lipidele sunt necesare. Nucile, semintele sau pestele gras sunt alte alimente potrivite. 

Cerealele integrale si leguminoase

Naut, linte, fulgi de ovaz, orez sau paine integrala. Acestea sunt alimente care furnizeaza carbohidrati si fibre si reprezinta o sursa de energie de o valoare inestimabila.

Dar au si un indice glicemic scazut sau moderat, sunt digerati mai lent si asta se traduce prin cresteri controlate ale glicemiei.

Surse de proteine ​​slabe

Atat carnea alba, pestele, cat si ouale sunt usor de digerat si contin cantitati moderate de grasimi saturate. Este foarte convenabil sa le combinati cu surse pe baza de plante, cum ar fi leguminoase, tofu sau tempeh.

Apa ca bautura principala

Este important sa nu neglijati niciodata starea de hidratare, asa ca este esential consumul regulat de apa.

Asigurati-va ca beti cel putin opt pahare de apa pe zi pentru a mentine hidratarea adecvata si pentru a sustine functionarea corecta a ficatului. Aceasta ar trebui sa includa apa purificata, filtrata sau imbuteliata.  

Alimente de evitat intr-o dieta de curatare a ficatului

Asa cum exista alimente care ar trebui imbunatatite pentru efectele lor pozitive, exista altele pe care este mai bine sa le evitati sau sa le moderati pe cat posibil:

  • Alimente cu o cantitate mare de zaharuri simple si zahar adaugat: dulciuri, produse de patiserie, unele deserturi lactate, sucuri de fructe, bauturi zaharoase etc. Fructoza poate fi un inlocuitor destul de prost al zaharului. De altfel, dovezile stiintifice asociaza un consum excesiv de fructoza cu un risc mai mare de acumulare a grasimilor in ficat, cu caracter patologic.
  • Grasimi saturate si hidrogenate: produse de patiserie, fast-food, preparate gata, unt, margarina, smantana, branzeturi foarte grase etc.
  • Carne rosie, carnati si tot felul de carne procesata.
  • Alimente cu continut ridicat de sare.
  • Peste si crustacee crude sau insuficient gatite.
  • Alcool.

Ce se mai poate face pentru a avea grija de ficat

Aplicarea unor modificari in stilul de viata este principala recomandare a tuturor expertilor atunci cand vine vorba de mentinerea ficatului sanatos.

Acestea sunt o strategie adecvata atat pentru a evita eventualele probleme, cat si pentru a incetini progresia si afectarea ficatului bolilor precoce.

Cu toate acestea, este necesar sa se tina seama de faptul ca atunci cand o patologie este diagnosticata (hepatita, ficat gras sau ciroza, de exemplu), unele caracteristici ale dietei se pot schimba. Din acest motiv, este necesar sa se respecte indicatiile medicului in acest sens.

Acestea sunt cateva dintre practicile care ar trebui sa insoteasca dieta:

  • Mentineti o greutate sanatoasa si faceti exercitii regulate si duceti o viata activa.
  • Evitati contactul cu posibile toxine. Dincolo de alcool se afla tutunul, pesticidele si alte substante chimice. In plus, este necesar sa nu abuzati de medicamentele fara prescriptie medicala.
  • Pentru a preveni eventualele infectii, se recomanda vaccinarea din cauza riscului mare de a contracta hepatita, a nu impartasi produsele de igiena personala si a evita comportamentul sexual riscant.
  • Aveti grija la dietele de curatare sau la planurile de detoxifiere a ficatului. Exista foarte putine dovezi stiintifice care sa le sustina si unele pot avea chiar efecte nedorite.

O dieta echilibrata imbunatateste sanatatea ficatului

Dupa cum puteti vedea, aceasta dieta de curatare a ficatului este destul de simpla si va ofera mai multe optiuni de a manca bine fara efort.

Baza alimentelor este varietatea, asa ca va sfatuim sa introduceti in mod regulat diferite tipuri de alimente in dieta. In acest fel poti garanta un aport corect de nutrienti, care vor facilita functionarea ficatului.