Cum sa vindeci o rana, astfel incat sa nu lase o cicatrice?

De multe ori nu putem evita cicatricile, deoarece acestea sunt rezultatul procesului normal de vindecare a pielii. Dar, putem interveni astfel incat aceste semne sa fie cat mai discrete.

Cicatricile sunt rezultatul procesului normal de vindecare a pielii, dar chiar si asa, ele reprezinta o problema estetica pentru multi oameni. Si in timp ce majoritatea aleg sa le evite cat mai mult posibil, in unele cazuri este inevitabil sa se raneasca si sa sufere o rana. Deci, este normal sa ne intrebam ce se poate face pentru ca rana sa nu lase cicatrice.

Inainte de a continua, este necesar sa clarificam o intrebare: oricine poate avea o cicatrice pe corp, la un moment dat in viata. Nimeni nu este complet scutit de a avea unul din simplul motiv ca accidentele se pot intampla intotdeauna.

Acum, este adevarat ca la unii oameni cicatricile nu sunt vizibile, deoarece ranile lor se vindeca atat de bine incat par sa nu lase urme pe piele. Acest lucru se poate datora mai multor probleme, incepand cu sanatatea buna.

Procesul de vindecare nu este acelasi la toti oamenii

O persoana care este sanatoasa poate avea un proces bun de vindecare, deoarece corpul sau functioneaza corect. Exista insa cazuri in care procesul de vindecare nu este optim si atunci trebuie luate in considerare si alte aspecte.

De exemplu, persoanele in varsta pot avea o vindecare slaba, care, atunci cand sufera o rana, se poate vindeca mai lent si poate lasa o urma mai vizibila. Pacientii cu diabet au adesea acest tip de problema.

Deci, retineti ca procesul de vindecare variaza de la persoana la persoana. Ranile se vindeca diferit, in functie de tipul de piele al unei persoane, locul in care s-a produs leziunea pe corp, dimensiunea si adancimea ranii si alti factori, cum ar fi diagnosticul bolii de baza (cum ar fi diabetul mentionat mai sus).

Este important sa stii cum sa tratezi diferitele rani in mod corespunzator pentru a preveni infectarea lor si agravarea problemei, afectand astfel procesul de regenerare a pielii.

Cu cat ranile sunt ingrijite mai bine de la inceput, cu atat este mai probabil ca urma de cicatrice sa fie minima sau abia vizibila.

Sfaturi pentru ca o rana sa nu lase o cicatrice

Sa vedem cateva sfaturi utile pentru a ingriji corect o rana superficiala si a preveni astfel sa lase o cicatrice adanca.

1. Curatati imediat rana

  • Dupa ce ati apasat rana cu o carpa curata si sangerarea s-a oprit, trebuie sa o curatati imediat.
  • Inainte de a face acest lucru, asigurati-va ca va spalati bine mainile cu apa si sapun.
  • Aplicati pe rana unii dintre dezinfectantii pe care ii puteti cumpara de la orice farmacie. Daca nu o aveti, o puteti face cu apa calda si sapun bland. (Important: nu folositi alcool pentru a curata ranile.)
  • Uscati rana cu tifon curat. Limitati utilizarea bumbacului, deoarece resturile ar putea ramane in vatamare si ar putea impiedica vindecarea.

2. Evitati expunerea ranii la soare

Razele solare UVA sunt foarte daunatoare pielii si cu atat mai mult atunci cand aceasta este deteriorata. Din acest motiv, in timpul procesului de vindecare nu este indicat sa te expui la soare si, daca este cazul, cel mai potrivit lucru de facut este sa folosesti protectie.

De mentionat ca, chiar si atunci cand rana s-a vindecat, este indicat sa aplicati o crema cu factor de protectie solara. Astfel, vom putea reduce brandul la minimum.

3. Acoperiti rana cu un bandaj

In functie de tipul de rana, poate fi necesar sa aplicati un bandaj.

Scopul bandajului este de a proteja rana de agentii patogeni care exista in mediu. Acesta nu trebuie sa fie prea strans sau prea slabit. Asigurati-va ca schimbati bandajul in fiecare zi sau daca zona este umeda.

4. Masati in jurul ranii

Odata ce rana s-a vindecat, puteti masa zona folosind miscari usoare, circulare, cu degetul. In acest fel vei stimula circulatia zonei si vei putea imbunatati procesul de vindecare.

5. Nu indepartati crustele odata ce s-au format

Nu indepartati crustele de pe rani, altfel vor lasa urme pe piele. Este indicat sa le lasati sa cada singure ca urmare a regenerarii naturale a celulelor pielii.

6. Aplicati o crema de vindecare pe rana

In farmacii gasesti o mare varietate de creme curative. Oricare dintre ei iti poate fi de mare ajutor. Solicitati sfatul farmacistului pentru a va recomanda care este cel mai potrivit in functie de cazul dumneavoastra.

Urmati instructiunile produsului si, daca aveti nelamuriri, consultati-va medicul. Incercati sa fiti constant in aplicarea cremei, deoarece acest lucru va favoriza procesul de vindecare.

7. Foloseste vaselina pentru a accelera vindecarea

O recomandare populara este utilizarea vaselinei pentru a creste viteza cu care rana se vindeca si pentru a evita aparitia unor cicatrici mari. In plus, vaselina ajuta si la reducerea mancarimii in zona afectata.

Inainte de a aplica aceasta metoda, pielea trebuie spalata foarte atent cu apa curata si sapun neutru. Apoi, cu varfurile degetelor, se pune pe leziune un strat subtire de vaselina. In acest fel, rana este impiedicata sa se usuce si sa formeze o crusta, care va face ca rana sa se vindece mai repede.

8. Mananca bine

Dieta joaca, de asemenea, un rol important in vindecarea corecta a ranilor. Daca este deficitar, nu vei avea nutrientii necesari procesului de vindecare.

Cateva recomandari utile pentru a evita cicatricile

Este necesar sa insistam ca aceste sfaturi sunt eficiente, mai presus de toate, pentru leziunile usoare. Acum, daca rana este adanca, mare sau in care sangerarea nu se opreste la cateva minute dupa accidentul care a provocat-o, nu pierde timpul. Mergeti imediat la cel mai apropiat centru medical.

  1. Ca o rana, oricat de mica, lasa o cicatrice, va depinde si de tipul de piele. Sunt persoane la care procesele de vindecare sunt dificile in sine, fie ca sunt rani minore sau nu.
  2. In plus fata de prevenirea cicatricilor vizibile, sfaturile enumerate mai sus vor ajuta la prevenirea infectarii ranii. Ranile infectate necesita tratamente mai lungi si, prin urmare, urmele pe care le lasa pe piele sunt adesea mai vizibile.
  3. Va puteti consulta oricand cu un profesionist. Astazi exista nenumarate resurse pentru a reduce urmele de pe piele. Chiar si, cel mai probabil, exista o solutie pentru a trata cicatricile pe care le aveti deja.
  4. In anumite cazuri, una dintre aceste resurse este interventia chirurgicala. Oferind noii plagi ingrijirea necesara, cicatricea rezultata poate fi o imbunatatire in comparatie cu modul in care arata pielea inainte.

Ingrijirea ranilor asigura o piele sanatoasa, fara pete

Dupa cum puteti vedea, pentru ca o rana sa nu lase cicatrice, este nevoie de putin mai mult decat spalarea zonei si evitarea manipularii ei cu elemente aleatorii. In acest sens, este necesar sa se incerce sa se mentina o ingrijire profunda a leziunilor si sa se profite de toate metodele disponibile. Urmati sfaturile recomandate si bucurati-va de o piele sanatoasa si stralucitoare.