Joe Biden, presedintele Statelor Unite, a acceptat o propunere a francezului Emmanuel Macron de a se intalni cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu conditia sa nu se declanseze o invazie a Ucrainei, conflict care tine Europa in suspans.
Autoritatile de la Moscova si Washington „au acceptat in principiu” sa se intalneasca intr-un summit, au confirmat surse de la Paris. De la Elysee au clarificat in mod deosebit ca intalnirea „poate avea loc doar daca Rusia nu invadeaza Ucraina”. Macron, implicat activ in discutiile diplomatice din cauza tensiunii dintre Rusia si Ucraina, detine presedintia pro tempore a Uniunii Europene.
Summitul ar urma sa fie extins apoi la „toate partile implicate” si se va concentra pe „securitatea si stabilitatea strategica in Europa”, a precizat presedintia franceza.
Pregatirea intalnirii dintre Statele Unite si Rusia va incepe joi, cu o intalnire intre Serghei Lavrov, secretar de externe la Moscova, si Antony Blinken, secretar de stat la Washington.
Biden „a fost de acord in principiu cu o intalnire cu presedintele Putin”, cu conditia ca intre timp sa nu existe „invazie” in Ucraina, a confirmat purtatorul de cuvant Jen Psaki.
In ton cu discursul dur al lui Biden de martea trecuta, Psaki a spus ca Statele Unite „sunt intotdeauna pregatite pentru diplomatie” , dar a subliniat ca „sunt, de asemenea, pregatite sa impuna consecinte imediate si grave daca Rusia alege razboiul”.
Din Rusia, in schimb, au racit posibilitatea in ultimele ore fara sa termine de inchis usa.
„Exista o intelegere cu privire la faptul de a trebui sa continue dialogul la nivelul ministrilor (al Afacerilor Externe). Este prematur sa vorbim despre planuri concrete de organizare a summiturilor”, a declarat luni reporterilor purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„ O intalnire este posibila daca sefii de stat (rusi si americani) o considera utila”, a adaugat el, precizand ca Biden si Putin au intotdeauna posibilitatea de a vorbi „la telefon sau in alt mod” atunci cand „este necesar”.
Putin si Biden au vorbit ultima data la telefon pe 12 februarie, potrivit rapoartelor de la Washington.
Management in patru directii
Macron, cu cea mai inalta pozitie in Uniunea Europeana si in perioada premergatoare campaniei sale din Franta, a purtat discutii in patru in toata duminica cu privire la conflictul dintre Rusia si Ucraina.
Dimineata, a vorbit cu Putin timp de o ora si 45 de minute. Imediat dupa aceea, presedintele francez a comunicat cu presedintele ucrainean, Volodymyr Zelensky. Raidul eforturilor diplomatice a continuat cu Biden si Boris Johnson, premierul britanic. In cele din urma, a revenit la discutii cu Putin.
Dupa ore de diplomatie la Paris, confirmarea principiului acordului pentru summit a ajuns in jurul orei 3 dimineata, ora Frantei. Cateva minute mai tarziu, Casa Alba s-a alaturat.
Daca va avea loc summitul Biden-Putin, atunci ar putea avea loc o intalnire „cu toate partile implicate” privind securitatea si stabilitatea strategica in Europa, potrivit Elysee.
In orele anterioare, autoritatile americane au evidentiat stransa posibilitate ca Moscova sa-si desfasoare puterea militara in Ucraina.
„Tot ceea ce vedem indica faptul ca acest lucru este complet grav, ca sunt pe cale sa invadeze”, a spus Blinken intr-un interviu pentru televiziunea CNN. La randul ei, vicepresedintele Kamala Harris a spus ca posibilitatea unui razboi este „reala”.
Aceste avertismente, s-a aflat duminica aceasta, au aparut din rapoartele de informatii care au ajuns la mainile lui Biden, potrivit rapoartelor din presa americana, care detaliaza mandatele comandantilor rusi cu privire la pasii de urmat.
„Vorbim despre un posibil razboi in Europa. Sa luam cu adevarat un moment pentru a intelege sensul a ceea ce vorbim”, a spus vicepresedintele duminica seara, dupa conferinta anuala de securitate de la Munchen.
Rusia denunta un atac din Ucraina
Un obuz tras de pe teritoriul ucrainean a distrus luni o structura a unui post de frontiera rusesc, fara a lasa victime, potrivit serviciilor de securitate ruse, intr-un context de lupte intre fortele de la Kiev si separatistii pro-rusi din estul fostei republici sovietice.
„Pe 21 februarie la ora 09:50, un obuz de tip neidentificat tras de pe teritoriul Ucrainei a distrus postul de serviciu al granicerilor din regiunea Rostov, la o distanta de aproximativ 150 de kilometri de granita ruso-ucraineana”, a indicat FSB. , citat de agentiile de presa ruse.
„Nu au existat victime, personal specializat in deminare lucreaza la fata locului”, a adaugat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care se ocupa si de serviciul de graniceri in Rusia.
Un videoclip atribuit FSB si publicat de agentia publica Ria Novosti arata o mica structura distrusa in mijlocul unei campii impadurite si moloz imprastiat pe pamant.