Cum ne ajuta prunele uscate organismul?

Printre cele mai populare beneficii ale prunelor uscate se numara efectul lor laxativ, datorita continutului ridicat de fibre si sorbitol, desi se remarca si prin contributia lor energetica.

Prunele sunt incluse in categoria fructelor uscate, deoarece si-au pierdut cea mai mare parte din continutul de apa, lasand un fruct uscat cu aspect intunecat si incretit.

In ciuda starii sale deshidratate si chiar a aspectului sau, este un fruct dulce care este adesea folosit in gastronomie. Cu toate acestea, de data aceasta suntem interesati sa abordam principalele sale proprietati.

Proprietatile nutritionale ale prunelor uscate

Prunele au putin mai multe calorii decat prunele in stare naturala. Cu toate acestea, acest lucru nu ii impiedica sa fie o sursa importanta de nutrienti. Conform acestui raport al Self Nutrition Data, fiecare portie de 28 de grame din acest aliment contine aproximativ:

  • Calorii:  67
  • Carbohidrati:  18 grame
  • Fibre:  2 grame
  • Zaharuri:  11 grame
  • Vitamina A: 4% din necesarul zilnic recomandat (RDR).
  • Vitamina K: 21% din RDR.
  • Riboflavina sau vitamina B2: 3% din RDR.
  • Vitamina B3: 3% din RDR.
  • Vitamina B6: 3% din RDR.
  • Potasiu: 6% din RDR.
  • Cupru: 4% din RDR.
  • Mangan: 4% din RDR.
  • Magneziu: 3% din RDR.
  • Fosfor: 2% din RDR.

Beneficiile prunelor uscate pentru organism

Datorita calitatii lor nutritionale, prunele au fost in centrul cercetarilor din ultimii ani. Din acest motiv, multe dintre beneficiile sale pentru sanatate au acum sprijin stiintific.

Si este ca, asa cum detaliaza cercetarile efectuate de Universitatea din Wollongong (Australia), prunele au proprietati antioxidante, antiinflamatorii si antialergice care promoveaza starea de bine.

Ele ajuta la combaterea constipatiei

Unul dintre cele mai importante beneficii ale prunelor uscate are de-a face cu sanatatea digestiva. Datorita continutului de fibre alimentare, promoveaza motilitatea intestinala si ajuta la reducerea constipatiei. De asemenea, contine sorbitol, un alcool de zahar caruia ii sunt atribuite efecte laxative.

Potrivit unui studiu realizat de King’s College din Londra, consumul de prune uscate este mai eficient in tratarea constipatiei decat multe alte tipuri de laxative, cum ar fi psyllium, unul dintre cele mai utilizate tipuri de fibre impotriva acestei afectiuni.

Promovati sanatatea oaselor

Cercetarile efectuate de Universitatea de Stat din Florida au legat consumul de prune uscate cu un risc mai scazut de a dezvolta afectiuni osoase debilitante, cum ar fi osteoporoza si osteopenia, cauzate de pierderea densitatii osoase.

Chiar si aceasta publicatie sugereaza ca, pe langa prevenirea pierderii osoase, ar putea ajuta si la inversarea problemei densitatii scazute. Pana in prezent, nu se stie de ce prunele par sa aiba efecte pozitive asupra sanatatii oaselor. Cu toate acestea, aceste beneficii sunt atribuite continutului sau de antioxidanti si proprietatilor antiinflamatorii.

Ele beneficiaza de sanatatea inimii

Datorita contributiei sale importante de fibre si compusi antioxidanti, consumul de prune uscate aduce beneficii si sanatatii inimii. Mai exact, aceste substante ar putea ajuta la reglarea nivelului ridicat de colesterol si a tensiunii arteriale.

Intr-un studiu realizat de Universitatea din California, un grup de barbati care au fost diagnosticati cu colesterol ridicat au avut niveluri mai scazute de colesterol LDL dupa ce au consumat 12 prune uscate zilnic timp de opt saptamani.

Prunele ajuta la controlul apetitului

Consumul de prune uscate poate fi o optiune buna pentru cei care incearca sa slabeasca. Motivul? Este un aliment care favorizeaza senzatia de satietate, evitand aportul excesiv de calorii.

In cercetarile efectuate de Universitatea de Stat din San Diego, s-a descoperit ca consumul de prune uscate ca o gustare poate suprima foamea mai mult timp decat o prajitura cu continut scazut de grasimi.

Efecte secundare posibile

In ciuda beneficiilor sale importante pentru sanatate, nu trebuie trecut cu vederea faptul ca consumul acestui aliment poate provoca efecte secundare la unele persoane, mai ales atunci cand este consumat in exces. Datorita continutului sau de fibre, consumul excesiv poate provoca, conform acestui studiu realizat de dr. Jane MacDonald.

  • Gaze si balonare.
  • Diaree.
  • Constipatie, daca consumul ei nu este insotit de multa apa.

De asemenea, prunele au o cantitate mica de histamina (asa cum se arata in acest studiu al National Institutes of Health), asa ca este posibil (desi rar) sa aveti o alergie la ele. Daca da, ar trebui sa incetati sa il utilizati si sa consultati un medic.

Categoric

Prunele, pe langa faptul ca sunt versatile, au beneficii de care merita sa profitam. Prin urmare, portiile moderate pot fi consumate ca parte a unei alimentatii sanatoase si echilibrate.