5 beneficii ale infuziei de afine

Beneficiile infuziei de afine sunt in mare masura asociate cu aportul sau ridicat de substante antioxidante. Adesea, aceasta bautura este facuta din frunzele uscate ale tufisului. Cu toate acestea, exista cei care adauga fructele uscate pentru a-i da o aroma mai fructata.

Potrivit unui articol publicat in revista Antioxidants, frunzele de afin contin flavonoide, antocianine si procianidine. De asemenea, li se atribuie efecte antiinflamatorii, cardioprotectoare si neuroprotectoare. Vrei sa afli mai multe despre beneficiile sale? 

Beneficiile infuziei de afine

Ca si alte bauturi din plante, ceaiul de afine este cunoscut pentru aplicatiile sale medicinale. In special, este adesea folosit pentru a calma anxietatea si pentru a intari sistemul imunitar. In plus, ajuta la reducerea colesterolului si a impactului negativ al radicalilor liberi in organism. Ce spune cercetarea?

Beneficiile ceaiului de afine sunt metabolice si imunitare, pe langa faptul ca functioneaza ca antiinflamator.

1. Imbunatateste starea de spirit

Unul dintre cele mai importante beneficii ale ceaiului de afine este ca contribuie la bunastarea mentala. Motivul? Concentratia sa semnificativa de polifenoli. Potrivit unui studiu publicat recent in revista Nutrients , o dieta bogata in polifenoli poate reduce simptomele depresive, stresul si anxietatea.

Si desi nu este un tratament de prima alegere pentru aceste afectiuni, este un bun ajutor pentru relaxare. Prin urmare, in perioadele de stres  este benefic sa consumi o cana de infuzie. Se poate indulci cu o lingura de miere pentru un gust mai placut.

2. Ajuta la intarirea sistemului imunitar

Compusii fenolici continuti in frunzele de afin sunt utili si pentru intarirea sistemului imunitar. Prin urmare, preparandu-le sub forma de infuzie, se obtine o bautura ideala pentru a reduce riscul de gripa, raceala si infectii.

In cercetarile publicate in Journal of Immunology Research , oamenii de stiinta au stabilit ca polifenolii promoveaza imunitatea la agentii patogeni prin diferite mecanisme imunomodulatori. De exemplu, prin reglarea actiunii mucoasei intestinale si a inflamatiei.

3. Scade riscul de diabet

ochi! Nu este ca ceaiul de afine singur poate preveni sau vindeca diabetul; chiar si asa, este o bautura sanatoasa care contribuie la controlul nivelului de glucoza din sange. Continutul sau de antociani actioneaza pozitiv impotriva rezistentei la insulina si a diabetului de tip 2.

Cu toate acestea, sunt inca necesare mai multe dovezi si ar trebui sa fie doar un coadjuvant in prevenirea acestor tulburari metabolice. In plus, in aceste cazuri bautura ar trebui sa fie folosita fara niciun indulcitor.

4. Ajuta la ingrijirea sanatatii cardiovasculare

Desi exista o lipsa de dovezi privind relatia dintre consumul de infuzie de afine si sanatatea inimii, se crede ca consumul regulat al bauturii favorizeaza reducerea lipidelor daunatoare din sange. Cu alte cuvinte, ar avea nu numai efecte pozitive in reducerea colesterolului rau (LDL), ci si trigliceridelor ridicate.

Intr-un studiu publicat in Scientific Reports , cercetatorii au stabilit ca consumul acestor fructe de padure poate fi un supliment pentru prevenirea aparitiei bolilor cardiovasculare la om. In ciuda acestui fapt, exista o lipsa de cercetari care sa lege aportul sau in ceai si aceste efecte.

5. Are activitate antiinflamatoare

Acidul galic continut in frunzele si fructele afinului are potential antiinflamator. Aceasta calitate este foarte importanta, deoarece este cheia pentru controlul si prevenirea unei game largi de boli cronice, cum ar fi artrita reumatoida, bolile mintale si alergiile, printre altele.

Cum se prepara o infuzie de afine?

Prezenta antioxidantilor in afine favorizeaza blocarea radicalilor liberi.

Pentru a profita de beneficiile infuziei de afine, nimic mai bun decat a face bautura acasa. Poate fi facut din frunze sau fructe de padure, inclusiv o combinatie a ambelor. Pot fi chiar ingrediente proaspete, congelate sau uscate.

Ingrediente

  • 2 lingurite de frunze uscate de afine (10 grame).
  • Afine uscate sau proaspete (dupa gust).
  • 1 cana de apa (250 mililitri).
  • Miere de albine (optional).

Pregatirea

  • Mai intai, aduceti apa la fierbere pana cand ajunge la punctul de fierbere.
  • Apoi lasati-l sa stea cateva minute inainte de a adauga frunzele si fructele.
  • Mai tarziu, adaugati ingredientele in apa si lasati bautura sa stea timp de 10 pana la 15 minute.
  • Daca decideti sa adaugati fructe, zdrobiti-le pentru a spori aroma.
  • In fine, daca doriti si nu exista nicio contraindicatie, indulciti cu putina miere.

Ce ar trebui sa fie clar despre beneficiile infuziei de afine?

Pentru majoritatea adultilor sanatosi, ceaiul de afine este sanatos si nu provoaca efecte secundare. Dimpotriva, consumul sau regulat este recomandat pentru a creste bunastarea fizica si psihica.

Cu toate acestea, daca aveti vreo boala sau urmati un tratament, cel mai bine este sa va consultati medicul pentru a determina daca este convenabil sa beti aceasta bautura. In plus, este esential sa retineti ca nu ar trebui sa fie un tratament de prima alegere.