Cum sa faci o relatie la distanta sa functioneze

Cuplurile se angajeaza in relatii la distanta din tot felul de motive. Uneori, unul dintre voi trebuie sa se mute pentru un loc de munca mai bun, sau ar putea fi o chestiune de necesitate, deoarece unul dintre voi trebuie sa aiba grija de o ruda. Adesea, relatiile la distanta incep deoarece ati locuit deja in diferite locuri cand v-ati intalnit.

Oricare ar fi motivul pentru care traiesti separat, nu este un secret faptul ca relatiile la distanta pot veni cu dificultati. Ceea ce este mai putin inteles sunt modalitatile prin care aceste dificultati va pot afecta relatia.

Ce fel de probleme ar putea aparea intr-o relatie la distanta?

In orice relatie pe termen lung, sansa de a petrece timp de calitate impreuna va ajuta sa va construiti conexiunea. Acest lucru poate insemna sa planifici lucruri frumoase de facut impreuna, cum ar fi zilele de iesire sau noptile de intalnire, dar pot fi si lucrurile mici pe care le-ai putea lua de la sine: o ceasca de ceai dimineata sau o gluma comuna cu prietenii.

Fara a ajunge sa experimentati aceste lucruri in mod regulat, poate fi usor sa incepeti sa va simtiti deconectat ca un cuplu. Relatiile nu sunt intotdeauna autosuficiente – au nevoie de hrana pentru a ramane puternice. Aceste mici interactiuni – desi s-ar putea sa nu ne dam seama intotdeauna la acel moment – ofera relatiilor noastre aceasta hrana si le fac mai rezistente la provocarile inevitabile. Fara sansa de a face check-in regulat cu partenerul nostru, putem incepe sa ne simtim mai putin apropiati de ei.

Acest sentiment de deconectare poate crea si resentimente. Daca unul dintre voi ramane departe de casa, s-ar putea sa incepeti sa va simtiti ca un strain in propria casa – ingrijorat de toate lucrurile care va lipsesc in timp ce sunteti plecat. In timp ce oricine ramane acasa se poate simti gelos pe partenerul sau – cine poate simti ca a lasat familia in urma pentru a-si face propriile lucruri.

A avea atat de putin timp de petrecut impreuna poate, de asemenea, sa faca lucrurile dificile atunci cand sunteti re-uniti. S-ar putea sa simti ca trebuie sa impachetezi totul in weekend pentru ca nu te-ai vazut in timpul saptamanii. S-ar putea sa faceti o multime de planuri – incercand sa va incadrati intr-o zi, o seara romantica si o cina frumoasa in familie pentru a recupera timpul pierdut. Exista, de asemenea, o presiune pentru a fi cu adevarat ,,pe forma” – gata sa fii cel mai bun pe care il poti avea in scurtul timp pe care il ai.

Dar acest lucru poate crea o dezamagire masiva atunci cand timpul pe care il aveti impreuna pur si simplu nu se extinde in acest fel. Uneori, o singura persoana nu are dispozitia potrivita chiar in weekend sau planurile pe care le faceti cad. Uneori, sunt lucruri casnice de facut – si nu exista timp pentru alte lucruri.

Cum faci sa functioneze o relatie la distanta?

Raspunsul sincer este ca, in unele cazuri, este posibil sa nu fie. Unele cupluri considera ca provocarile pe care le prezinta intr-o relatie la distanta sunt prea mari – si ca, pentru a supravietui, trebuie sa se gandeasca la un alt drum inainte. Cu toate acestea, acest lucru nu este intotdeauna cazul. Unele cupluri reusesc sa-si mentina conexiunea – dar este nevoie intotdeauna de multa munca suplimentara.

Primul lucru este cel mai evident: asigurandu-va ca aveti sansa de a vorbi regulat. Acest lucru ar putea insemna sa discutati la telefon o data pe seara sau o data la doua seara si pur si simplu sa va spuneti reciproc ce ati facut. Este important sa ramaneti la acest lucru in mod regulat si sa nu-l lasati sa alunece de pe ordinea de zi.

A face acest lucru va insemna foarte mult in ceea ce priveste reafirmarea conexiunii si ramanerea unei parti obisnuite din viata celuilalt. Desi s-ar putea sa nu simtiti intotdeauna ca aveti atat de multe de spus, chiar daca vorbiti despre ceea ce ati facut, va insemna ca va simtiti implicat in viata celuilalt, asa cum ati fi daca ati trai mai aproape unul de altul . De asemenea, poate elimina potentialul de neincredere – ceea ce poate fi o problema atunci cand simtiti ca activitatile zilnice ale partenerului dvs. sunt un mister.

De asemenea, va insemna ca poti vorbi in mod regulat despre modul in care faci fata distantei in sine. Este important sa simti ca poti fi deschis unul cu celalalt in legatura cu acest lucru, astfel incat resentimentele sa nu inceapa sa creasca. Nu este neobisnuit ca un partener sa gaseasca lucrurile mai greu decat celalalt (uneori cel care a sugerat situatia in primul rand), dar se simte incapabil sa vorbeasca despre acest lucru, deoarece cealalta persoana pare OK. Este crucial sa simti ca esti in aceeasi echipa: sa nu te ocupi de lucruri ca doi indivizi separati.

Si cand va intoarceti acasa impreuna, incercati sa acceptati ca nu fiecare weekend va fi perfect. Trebuie sa existe spatiu pentru momentele in care unul sau amandoi se simt cam dezumflati sau lucrurile nu merg prea bine la plan. Punerea unei presiuni prea mari asupra lucrurilor duce inevitabil la senzatia de dezamagire – si da, acest lucru se aplica cu siguranta si in dormitor – asa ca acordati-va o marja de manevra. Uneori, o noapte de film este la fel de buna ca o masa romantica.

Daca e prea greu?

Relatiile la distanta nu sunt pentru toata lumea. Desi poate fi dureros sa accepti, uneori, poate ajunge la alegerea a ceea ce este mai important: motivul pentru care traiesti separat sau relatia in sine?

Acest lucru s-ar putea intampla pentru ca amandoi gasiti lucrurile prea greu – sau pentru ca unul dintre voi este. Ambele sunt valabile la fel. Asta nu inseamna ca nu puteti gasi un compromis – s-ar putea sa fiti de acord sa stabiliti o limita de timp pentru cat timp va continua distanta. Sau ati putea incerca sa va ganditi la modalitati prin care puteti continua la distanta, dar ajustati modul in care faceti lucrurile: vorbind mai regulat sau chiar incercand sa diminuati cat de departe va aflati, schimbandu-va situatia de viata.

Cu toate acestea, este important sa luati aceste decizii impreuna, deoarece altfel potentialul pentru cineva de a se simti ranit sau dezamagit poate fi intr-adevar foarte mare.

Obtinerea unui ajutor

Presiunea relatiilor la distanta este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii vin pentru consiliere in relatii.

Daca credeti ca ati putea face ceva ajutor, nu ezitati sa luati legatura cu noi. Consilierul dvs. nu va lua parte sau va va spune ce sa faceti, ci pur si simplu va incerca sa va ajute sa veniti cu un mod de a merge mai departe, care functioneaza pentru toata lumea.